top of page

Jaký průměr pro odpadní potrubí

Pro správnou funkci odpadů je třeba, aby potrubí mělo správný spád a taky potřebný průměr. V případě, že je průměr menší, nežli předepsaný, může docházet k pomalejšímu odtékaní nebo v horším případě rychlejšímu zanášení a nutnost častého čištění odpadů. Každá část odpadního potrubí má tak normovaný průměr, který se označuje jako DN neboli také světlost.

Průměr odpadního potrubí

Průměr stoupacího potrubí neboli stoupaček závisí především na množství připojovacích předmětů a také na počtu pater. Zhotovitel díla by měl vždy z praxe posoudit, jaký průměr je dostatečný pro potřebné množství protékajících odpadních vod. Běžně se průměry svislého odpadního potrubí dimenzují na 100 nebo 125 milimetrů. V případě velkých rodinných domů nebo administrativních budov je lepší zvolit průměr 150 mm.


Průměry jednotlivých připojovacích potrubí jsou zpravidla dány typem zařízení, ze kterého je odpadní voda odváděna. Například toaleta patří k zařízením, kde je nutný rychlý odtok většího množství vody. Proto je požadovaný průměr typicky minimálně 100 mm, ale i 110 mm. Odpadní potrubí u dřezu by mělo mít minimální průměr 50 milimetrů. Doporučit však lze i větší, z důvodu častého odtoku tuků, zbytků jídla a tak podobně. U Sprchového koutu nebo vany se doporučuje světlost 50 mm. K umyvadlu postačuje průměr od 40 milimetrů. U pračky se naopak doporučuje minimální průměr 50 milimetrů. Protože větší průměr zajistí plynulejší chod pračky bez zpožďování mycích programů.



Zařizovací předmět

Průměr potrubí

Toaleta

DN 100

Úklidová výlevka

DN 100

Kuchyňský dřez

DN 50

Vana

DN 50

Sprchový kout

DN 50

Bidet

DN 50

Pračka

DN 50

Pisoár

DN 50

Umyvadlo

DN 40


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page