top of page

Co je to relining

Slyšeli jste už o reliningu? V našem blogu už jsme oněm párkrát psali, jedná se o metodu bezvýkopové opravy potrubí. A ano opravdu bez nutnosti výkopových, bouracích nebo sekacích prací. V současnosti se stává stále populárnější a my disponujeme nejmodernější technologií právě pro bezvýkopové opravy.


Relining


Bezvýkopová oprava spočívá ve vsunutí speciální obráceného rukávce do potrubí nebo obecně vsouvání menšího potrubí do většího (to je nejspíše nejpřesnější význam pro relining). Tato záplata se následně v potrubí nafoukne za pomoci gumového vaku, vytvrdne a potrubí zevnitř opraví. Relining se hodí na většinu typů potrubí včetně kameninových. Stejně tak pro nejrůznější typy kanalizací, jako jsou domovní odpady, stoupačky, potrubí svodná a ležatá a venkovní kanalizace včetně přípojek.


Bezvýkopovou opravou lze opravit mnoho poruch na potrubí. Většinou nejrůznější trhliny a praskliny, netěsnosti, špatná napojení a přechody mezi jednotlivými díly, deformace nebo koroze. Relining se ovšem nehodí na všechny typy oprav. Nenapraví špatný spád potrubí, potrubí silně deformovaná nebo propadlá. Relining existuje i takříkajíc velké formě, kdy se i do velkoformátových kanalizací nebo potrubí vsouvá PE potrubí. Tento způsob si poradí pouze se zcela rovnými úseky. V lomových bodech se vždy musí provést výkop. Na stranu druhou, touto metodou lze opravit i úseky delší než 500 metrů.


Před každou bezvýkopovou opravou je třeba provést kamerový průzkum potrubí. Je to nutné z jednoduchého důvodu, musíme si být jisti, že trubky půjdou touto cestou opravit. Jednoduše řečeno, zda není poškození tak fatální. Po kamerovém průzkumu většinou následuje čištění tlakovou vodou. Vsouvaný rukávec z pryskyřice nebo jiného materiálu musí ke stěnám potrubí dokonale přilnout.


Výhodou opravy za pomoci obráceného rukávce je fakt, že dojde jen k minimálnímu zmenšení možného průtoku v potrubí. Klasický relining často průměr potrubí skutečně zmenší. Obráceně, klasická bezvýkopová technologie se hodí pouze pro lokální záplaty. Vsouvání potrubí může být i na velké vzdálenosti a také o mnoho větších průměrů.


Existuje ještě jeden způsob bezvýkoopvé opravy. I jemu předchází kontrola kamerou a následné důkladné čištění tlakovou vodou. Následně se na stěny potrubí nanáší speciální odolná, ale elastická vrstva hmoty, která pokryje potrubí po celém obvodu. Postupně tak vzniká relativně pevné nové potrubí uvnitř původního.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page