top of page

Aby potrubí nezamrzlo

V případě, že se venkovní teploty dlouhodobě drží pod bodem mrazu, může dojít k zamrznutí potrubí. A je vcelku jedno a jaké potrubí nebo kanalizaci se jedná. Typicky se s tím můžeme setkat v nevytápěných snížených podlažích, garážích nebo třeba i na soukromých chatách. Většina látek se chová tak, že při působení nízkých teplot zmenšuje svůj objem. U vody je tomu naopak. Proto může snadno dojít k poškození trubek vlivem mrazů. Kapalina, která se uvnitř nachází, zvětší svůj objem a trubky popraskají.


Proti zamrznutí potrubí


Této situaci lze zabránit několika způsoby. Tím jednodušším a zároveň velmi účinným je instalace systému ochrany proti mrazu v podobě topných kabelů. Tyto kabely zajistí ohřev potrubí tak, aby nezamrzlo. Montáž kabelu nebývá nijak obtížná, stačí jej připevnit na vnější stranu potrubí, ideálně pod izolační vrstvu. Pomocí řídící jednotky a teplotních čidel systém vypočítá, zda je nutné sepnout tepelný okruh a s jakým výkonem. Systém lze často kombinovat i s jiným obvody protizámrazové ochrany.


Touto metodou lze chránit většiny typů potrubí, typicky vodovodní nebo kanalizační. Před instalací se určitě zaměřte na průměr vytápěného potrubí a kvalitu případné další izolace, která bude trubky také chránit. Systémy proti zamrznutí se instalují do rodinných domů, rekreačních objektů, ale také do průmyslových a komerčních budov, škol a tak podobně.


Topný kabel je energeticky co nejúčinnější. Pracuje pouze tehdy, když je překročena uživatelem nastavená teplota pro sepnutí a úroveň vytápění se také přizpůsobuje venkovním podmínkám. Jedná se tak o spolehlivé a dlouhodobé řešení.


Podobné vyhřívání se také instaluje do okapních žlabů a svodů. Má to dvojí důvod, jednak je zajištěn stály odvod vody i při větším tání sněhu na střeše. A také to zabraňuje tvorbě nebezpečných rampouchů, které by mohly ohrožovat vás, nebo chodce v ulicích pod vaší střechou.


Elektrické topné kabely fungují na základě odporového ohřevu, tedy na principu Jouleva zákonu. Vodičem prochází elektrický proud a dochází k jeho ohřevu. Výkon topných vodičů je daný velikostí jejich odporu a napětí, které jimi prochází. Topné kabely jsou izolované, zpravidla silikonem nebo plastem. V některých případech jsou doplněné i o kovový mechanický oplet. Primárně se vyrábí s kruhovým průřezem, ale mohou být i obdélníkového tvaru nebo ve formě pásky.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page