top of page

Jak velkou akumulační nádrž na dešťovou vodu

Sbírání a ukládání dešťové vody pro další použití může ušetřit nemalou část výdajů. Dešťovou vodu možné využívat jako užitkovou pro zahradu nebo rodinný dům. Lze s ní samozřejmě zalévat, mýt auto, ale i třeba prát nebo s ní splachovat. Před koupí retenční nádrže je dobré si srovnat několik parametrů. Jedním z těch důležitějších je samotná velikost nebo spíš objem nádrže.


Jak velkou nádrž na vodu


Nádrž musí být dostatečně velká, aby dokázala plnit svou funkci. Tedy aby pokryla veškerou zamýšlenou spotřebu vody. Zároveň by neměla být příliš velká. Například tak, aby se naplňovala jen do poloviny kapacity. Aby byla kvalita vody v nádrži co nejlepší, musí pravidelně cirkulovat. Jinak by se začala zanášet a vznikali by v ní mikroorganismy. To samozřejmě souvisí i s množstvím vody, které do nádrže dokáže přitékat. Níže shrnujeme ty nejdůležitější faktory.


  • Přibližný úhrn srážek v lokalitě

  • Plocha, ze které se bude dešťová voda sbírat

  • Materiál povrhu střechy (typ krytiny)

  • Využívání vody v domácnosti (splachování, praní atd.)

  • Počet osob, který bude vodu v domácnosti využívat

  • Plocha, kterou budeme zalévat

  • Případná rezerva vody pro bezdešťové období


Není dobré se spoléhat na obecné kalkulačky. Jak je vidět výše, je spousta faktorů, které nelze jednoduše dopočítat. Například různé povrchy střech mají také různý odpar. V extrému odvedou například ploché štěrkové střechy výrazně méně vody, nežli střechy z pálených tašek. Každá domácnost využívá různě velikou pračku nebo jinak pracuje se splachování (typické dvě tlačítka pro velké a malé spláchnutí). Stejně tak, je potřeba zalévání rostlin zcela rozličná v různých lokalitách. Existují vícepoložkové kalkulačky, které již napoví výrazně více. Takou najdete třeba na webu TZB, kterou doporučujeme.


Využití dešťové vody v domácnosti a na zahradě vám může ušetřit až 50 % nákladů na pitnou vodu. Při profesionální instalaci a využití nejrůznějších filtrů ji lze využít téměř všude. Navíc se nyní instalují akumulační nádrže výhradně pod zem (pokud samozřejmě nechce jen sud pod okap). Díky tomu nijak nepřekáží na zahradí a nepůsobí neesteticky.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page