top of page

Septik není popelnice

Septik je technologicky poměrně sofistikované a zároveň energeticky nenáročné zařízení, pomocí kterého lze efektivně nakládat s domácími odpady. O jeho fungování napíšeme později samostatný článek. Aby totiž správně fungoval, potřebuje i septik správnou údržbu a také do něj není možné vyhazovat kde co. V lepším případě (a v horším pro přírodu) se omezí jeho funkce a bude z něj vytékat méně přečištěná odpadní voda. V horším případě začne silně zapáchat a případně přestane fungovat zcela. Jak se tomu vyvarovat?

Septik


Nepříjemný zápach ze septiku řeší kdejaká domácnost a nejenom na chatách nebo ve starších domech. Někdy může přijít se změnou teplot nebo jen tak zdánlivě z ničeho nic. To bohužel většinou není pravda. Nic takového se zpravidla neděje bez zjevné příčiny. Septik, který na rozdíl od domácí ČOV, která využívá elektrické energie, funguje mechanicky a na biologické bázi. O jeho správnou funkci se tedy stará z části fyzika a z části biologie. Fyzika přestane fungovat, když se něco ucpe a biologie tehdy, když v septiku nefungují správně rozkladné bakterie. Když je jich nedostatek, nebo je narušena jejich rovnováha. Dochází pak opět ke špatné funkci septiku. Jak tomu předcházet?



Pravidelné čištění a vyvážení

V první řadě je důležité čištění a pravidelná vyvážka septiku. Septik není zcela bezúdržbový, voda se sice přečišťuje přirozeně, ale na dně jednotlivých částí se stále usazuje část kalu. S touto vrstvou si neporadí ani již zmiňované bakterie. Tento zbytkový kal je potřeba pravidelně vyvážet a jednotlivé části septiku mechanicky vyčistit. Doba, za dlouho je nutné septik vyvézt samozřejmě závisí na vytíženosti daného objektu. Tedy kolik osob a jak pravidelně se v domácnosti objevují, zda se například v objektu pere prádlo a jak často se zde vaří jídlo nebo myje nádobí.



Zbytky jídla tuky jsou katastrofou

Do septiku také není možné vhazovat kde co. Myšleno spíše tak, že není možné cokoliv spláchnout do toalety nebo dřezu. V první řadě se jedná o jakékoliv zbytky jídla a to v kterékoliv formě. Většinou obsahují totiž i tuky. Ty jsou pro septik jedním z největších problémů, bakterie v něm obsažené si s ním neumí poradit. Tuky se tak mohou v septiku dále usazovat. Nejenom na povrchu, ale také na stěnách v potrubí atd. Postupně jej tak ucpávají a snižují jeho kapacitu. Zbytky jídel obecně v septiku hnijí a jsou většinou příčinou šíření zápachu. Splachovat by se také neměly jakékoliv jiné pevné předměty, které nejdou rozložit, tvrdý papír, hygienické pomůcky (například vatové tampónky nebo odličovací vatičky). Co je asi jasné, tak sem také nepatří dámské vložky, vlhčené ubrousky, kondomy a tak dále.



Čištění septiku


Pozor na chemikálie

Podobně nepříznivě jako tuk působí na bakterie i nejrůznější chemikálie, agresivní čističe, zahradní hnojiva a další. Nemalé ztráty působí bakteriím také chlór a obecně chemikálie chlór obsahující. V kombinaci s olejem a zbytky jídla jsou právě chemikálie poslední kapkou, díky které septik omezí svoji funkčnost.


Zbytky z nás

Vlasy, chlupy, nehty nebo kousíčky kůže. To jsou přece biologické zbytky. Sice ano, ale pozor, opět velice špatně rozložitelné a proto by se ve vašem odpadu, potažmo v septiku také objevovat neměly. Rozpad těchto části (i zvířecích) trvá septiku i za přítomnosti přirozené rovnováhy bakterií měsíce. Nemluvě o tom, že vlasy mohou napáchat solidní neplechu už potrubí, kdy jej postupně ucpávají.


Jak septiku pomoci


Pokud se budete držet výše zmíněných rad, bude váš septik pravděpodobně dobře pracovat po dlouhá léta. Můžete mu však také ještě trochu pomoci. A to vložením bakterií. Nejedná se o žádnou chemii, ale naopak o čistě přírodní produkty. Nejúčinnější jsou enzymatické bakterie, které velmi efektivně rozkládají biologický odpad. Bakterie do septiku lze koupit ve formě tablet, prášku nebo tekutiny. Tento „aktivátor“ septiku, jak se bakteriím také říká, jednoduše vložíte (vlijete) do WC a spláchnete. Případně je možné je vložit přímo do septiku. Účinek by se měl dostavit zhruba do měsíce.



Bakterie do septiku


Pokud již máte se septikem vetší problém, neváhejte nás kontaktovat. Disponujeme profesionálním vybavením pro čištění septiků!

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page